NOS: Ouders willen loden leidingen in kinderdagverblijven verplicht laten vervangen

Lood in drinkwater kan zelfs in kleine hoeveelheden al erg schadelijk zijn voor de gezondheid. Bij zuigelingen en kinderen tot 7 jaar kan het blijvende hersenschade veroorzaken. Bij volwassenen kan lood leiden tot een verhoogde hartslag en nieraandoeningen.

Ouders willen dat het kabinet ingrijpt om te voorkomen dat kinderen via het kraanwater te veel lood binnenkrijgen op kinderdagverblijven. “De ene gemeente neemt actie, de andere niet. Het is gewoon klungelig, het kabinet moet hier de regie nemen”, zegt Gjalt Jellesma van ouderorganisatie Boink.

In november adviseerde de Gezondheidsraad om kinderen onder de 7 jaar geen kraanwater meer te geven als een pand nog loden leidingen heeft. Tot verbijstering van Boink, blijkt dit op diverse kinderdagverblijven nog gewoon te gebeuren.

De ouderorganisatie wil dat gemeenten en GGD’s de opdracht krijgen om alle kinderopvang in oude panden te controleren en eventuele loden leidingen te laten vervangen. “Stel het desnoods verplicht. Er worden nu ernstige risico’s genomen met jonge kinderen”, zegt Jellesma.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *